Savaş Sanatı: NATO'nun Ölüm Okulu

İşte Libya savaşından çıkarılan ders bu. Sınavı geçen öğrenciler bir sonraki savaşa geçsinler.

Göründüğünün aksine, NATO aynı zamanda öğrenir. Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı, Amerikalı Amiral James Stavridis "O her zaman operasyonlarından ders çıkarır ve Libya ile yapmakta olduğumuz şey de bu" diyor.

NATO'nun bu amaca uygun Kazanılan Deneyimler Müşterek Analiz Merkezi (JALLC) adlı bir merkezi var: burası operasyonlardan "çıkarılan derslerin" öğretildiği bir tür okul.

Böylece NATO daima daha iyi savaşmayı öğrenir. Mart 2011'de, Libya savaşının başlangıcında, JALLC, operasyonları takip etmesi için araştırmacılardan oluşan bir ekibi Napoli'deki müttefik komuta merkezinden operasyon alanına gönderdi. Geçtiğimiz Şubat ayında bu operasyonlardan "çıkarılan dersler", gizli bir raporda özetlendi ve şimdi New York Times bunun bir kopyasını ele geçirdi.

Peki, müttefiklerin, özellikle de Avrupalıların öğrenmeleri gereken şey ne? Libya'ya karşı yürütülen savaş operasyonun modeli düşünüldüğü gibi olmadı ve ciddi eksiklikler ortaya çıktı. Birincisi, Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın, Amerika Birleşik Devletleri'ne aşırı derecede güvenmek zorunda kalmaları gerçeğiydi. Hatta NATO, elektronik savaş ve bu operasyon için gerekli olan uçakların sadece yüzde 40'nı, Amerikalıların yardımıyla kullanabilmişti.

Teknik açıdan gelişmiş hassas güdümlü mühimmatın hemen hemen tümünü temin eden Amerika Birleşik Devletleri'ydi: Libya saldırısında kullanılan 7,700 bomba ve füze gibi (bunların büyük bir kısmı muhtemelen Pisa'daki Camp Darby ABD üssünden geliyordu). Bu eksiklikleri giderilmesi gerekli ve acil bir ihtiyaçtır. Zaten "Başkan Obama da Suriye'ye ilişkin olası askeri seçeneklerin hazırlanmasını Pentagon'dan istedi". Ancak, bu "Kaddafininkinden daha güç bir askeri operasyon".

Suriye etkili silahlı kuvvetlere ve daha verimli hava savunma sistemine sahip; onu hava saldırıları ile yıkmak daha zor. Hem Suriye "muhalefetinin" durumu, Libya savaşı sırasında Libyalı muhaliflerin durumundan daha tutarsız ve dağınık; bu vaziyet "NATO müttefiklerinin isyancıları koordine etme çabalarını daha da güçleştirmekte". Sonuç olarak, Avrupalı müttefikler ve Kanada, Suriye'ye saldırmak için "büyük ölçüde ABD'nin yeteneklerine fazlasıyla bağımlı kalmak zorundalar".

Bu ve diğer savaşların (gündemde İran var) beklentisiyle Kanada ve müttefikler, kendi askeri kapasitelerini hızla artırıyor. NATO'ya saldırı bölgelerinin ayrıntılı bir fotoğrafını temin edecek ve ayrıca hareketli araçları vurmaya izin verecek AGS (İttifak Kara Gözetleme) sisteminin (yer izleme projesi; çn), Sigonella'da konuşlu bulunan Global Hawk insansız hava aracı ile birlikte Sigonella'da (Sicilya) oluşturulması, bu yılın Şubat ayında kabul edilen çerçeve anlaşmasına dâhil ediliyor.

Hemen ardından, Mart ayında, AB'nin savunma bakanları başka bir eksikliği halletmek için "iddialı bir plan" üzerinde mutabık kaldılar: Libya savaşı sırasında büyük ölçüde ABD tarafından karşılanan, avcı-bombardıman uçakları için tanker uçak (havada yakıt ikmali yapabilen- çn) eksikliğini giderme.

Bravo, sizler dersi anladınız "JALLC"ın analistleri söylüyor" fakat çok daha fazla bulaşmak zorundasınız: "pahalı elektronik ekipman ve uçak satın alma, yıllarca yer almayı gerektirir." İşte Libya savaşından çıkarılan ders bu. Sınavı geçen öğrenciler bir sonraki savaşa geçsinler.

Manlio Dinucci

(Bu yazı www.lahaine.org'daki İspanyolca orjinalinden Atiye Parılyıldız tarafından www.sendika.org için çevrilmiştir.)

Delete this element to display blogger navbar

 
© 2010 Sansürsüz Gerçekler | Powered by Blogger | İletişim | Gizlilik Sözleşmesi | Kurallar | Rss | Online Sohbet